wtorek, 1 lutego 2011

Zrazy wołowe zawijane

Składniki
4 plastry mięsa wołowego [u mnie polędwica]
 2 łyżki musztardy
 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy [np. rzeszowskiej]
 50 g szynki wędzonej
 1 marchewka
 1 cebula
 1 ogórek kiszony
 przyprawa typu vegeta
 sól, pieprz
 2 łyżki mąki
słodka papryka w proszku 


Sposób przygotowania;

  1. Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.
  2. W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].
  3. Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz