wtorek, 1 lutego 2011

Schab pieczony ze śliwką i morelą

Składniki
 1,5 kg schabu bez kości
 paczka śliwek kalifornijskich
 paczka suszonych moreli
 cebula i/lub boczek (surowy, wędzony, parzony – co kto lubi)
 oliwa
 sól czosnkowa lub czosnek granulowany
 pieprz
 papryka mielona
 odrobina pieprzu kajeńskiego
 bazylia
 oregano
 zioła prowansalskie
 lubczyk 

sposób wykonania; 
Mięso umyj. Wbij długi wąski nóż (np. do filetowania) przez środek wzdłuż mięsa. Potem wbij nóż z przeciwnej strony starając się, aby oba otwory spotkały się i utworzyły tunel wzdłuż całego kawałka. Następnie zrób obok drugi tunel. Do jednego tunelu wkładaj śliwki, do drugiego morele. Do naczynia żaroodpornego, w którym upieczesz mięso wlej oliwę i rozsmaruj ją na całym dnie. Posyp równomiernie wszystkimi przyprawami. Obtocz mięso w oliwie z przyprawami. Całe naczynie z mięsem wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Potem obsmaż mięso na patelni, na rozgrzanej oliwie, na złoto z każdej strony. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż plastry cebuli. Na tym ułóż mięso. Na wierzchu obłóż plastrami boczku. Wszystko można związać sznurkiem, żeby boczek nie spadł w czasie pieczenia. Obok można położyć kości odcięte od schabu – mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Naczynie zamknąć pokrywką lub szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odczekaj 15 minut – mięso wchłonie soki do środka. Najlepiej pokroić pieczeń, kiedy zupełnie przestygnie. Potem ułóż plastry w naczyniu do zapiekania, polej oliwą, przykryj folią aluminiową i podpiecz pół godziny w 220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz