piątek, 4 lutego 2011

Polędwica wołowa w cieście



Składniki:
700 g polędwicy wołowej3 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki soli
 

1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koniaku
300 g mrożonego ciasta francuskiego
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
4 łyżeczki szałwii
2 jabłka
1/8 I białego wina
2 gruszki
1/8 I czerwonego wina
60 g cukru
125 g borówek 

Sposób przygotowania; 

  1. Polędwicę smażyć krótko na silnie rozgrzanym maśle. Wyjąć, posolić, przyprawić pieprzem, oblać konia­kiem i podpalić. Stygnące mięso smarować tłuszczem,na którym było smażone. 
    W moździerzu drobno roztłuc przy prawy i posypać nimi ciasto. Plastry rozmrożonego ciasta ułożyć jeden na drugimi rozwałkować. 
    Pokrojone w plasterki jabłka zagotować w białym winie, a pokrojone w plasterki gruszki w winie czerwonym i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Po 4 łyżki każdego ro­dzaju wina, w którym były gotowa­ne owoce, zagotować z cukrem i borówkami.  
    Mięso owinąć zimnym ciastem. Przybrać paseczkami z resztek cia­sta, posmarować jajkiem i upiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz