wtorek, 1 lutego 2011

Polędwiczki ze śliwką kalifornijską

Składniki:
* 1/2 kg polędwicy wieprzowej lub ewentualnie szynki
* paczka śliwek kalifornijskich
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki musztardy
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki miodu 
Sposób wykonania; 
Polędwicę pokrój na kawałki. W naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) wymieszaj oliwę, musztardę, zmiażdżony czosnek i miód. Dorzuć mięso i śliwki, wymieszaj i wstaw do lodówki na conajmniej pół godziny. Piecz pod przykryciem, przez godzinę w 200°C. Ja przez pierwsze 25-30 minut piekę w 230°C, bo lubię mięso mocniej przypieczone. W połowie pieczenia możesz zamieszać zawartość naczynia, aby mięso upiekło się równomiernie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz