środa, 2 lutego 2011

Kotlet de volaille

Składniki:
  • 4 piersi kurczaka,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka świeżych i posiekanych ziół - majeranek oraz oregano i tymianek,
  • 0.25 łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,mąka do panierowania,
  • tarta bułka,
  • 100 g masła,
  • olej,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Umytą pierś lekko zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć.
Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku zrobić masło ziołowe.
Grudkę masła ziołowego ułożyć pośrodku płata piersi i zwinąć z rulonik. Obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz